čtvrtek 23. října 2014

HOUBOVÝ FAŠ S KOŘENOVOU ZELENINOU


Houby (směs) 300 g
Celer bulva 150 g
Petržel kořen 150 g
Mrkev 150 g
Cibule 80 g
Sůl 2 pl
Cukr 1 pl
Čubrica 1,5 pl

Houby, zejména ty starší lehce povařte (ať se eliminují nežádoucí bakterie) s trochou vody a nechte vychladnout.Houby, zeleninu a cibuli nasekejte na jemno a vše smíchejte s cukrem, solí a čubricou. Cukru se nebojte, žádný tam nezůstane, všechen ho sežerou kvasinky. Směs dejte do vypařené kvasné nádoby, zatižte a případně dolijte převařenou (studenou) vodou, tak aby vše bylo pod hladinou. Nechte kvasit asi týden a pak šup s tím do chladu. Chuť je výrazná, snoubí se v ní tóny kořenové zeleniny a čubrici, čubrica je dominantní a krásně vše doplňuje prokvašená kyselinka. Tahle směs chutná skvěle za studena jako příloha, ale dá se použít i do salátů, polévek, omáček nebo při vaření pod maso čí dušenou zeleninu. Křup...dobrou chuť