čtvrtek 25. září 2014

VÁCLAVKY V KEFÍRU

Bohužel jsem se na Václavky vypravil v době kdy už bylo skoro po nich, už byly přerostlé a najít malé hlavičky nebylo tedy snadné. Nakonec jsem jich nasbíral asi tak 300 g. Protože si doma děláme vlastní kefír, rozhodl jsem se vyzkoušet recept na který jsem narazil při brouzdání internetem, recept je původem z východu, asi z Ruska. Používá se zejména na palčivější a peprné druhy hub, u kterých mléčný nálev palčivost potlačí. Já použil Václavky které se zase musí povařit aby se daly konzumovat, jelikož za syrova mohou způsobit žaludeční potíže. Použít půjdou ale i ryzce, holubinky, čirůvky a v podstatě jakákoli pevná houba s výraznější chutí.



Houby Václavky 300 g
Cibule 1 ks
Česnek str
Sůl 1 pl
Koriandr 1 čl
Cukr 1čl
Kefír
co se týče koření, myslím že se dá experimentovat

Václavky jsem povařil asi 30 minut, zcedil a nechal vystydnout. Kefír jsem rozmíchal se solí, cukrem a koriandrem. Do kvasné nádoby jsem naskládal houby, cibuli a česnek, zatížil a vše jsem zalil kefírem s kořením. Uzavřel jsem nádobu potravinářskou fólií a nechal tři dny v pokojové teplotě. Houby pustí šťávu a kefír se rozdělí na bílkovinu a syrovátka. Po třech dnech jsem dal houby do lednice a nechal ještě týden než jsem ochutnal. Houby jsou příjemné na skus, chuť je lehce nakyslá s kefírovým podtónem a cibulovo kořenitým dovětkem. Houby se mají podávat opláchnuté a Rusové k nim popíjejí vodku (kupodivu)...tak dobrou chuť !!

středa 24. září 2014

HŘÍBKY SE ZELENINOU

Někdy člověk potřebuje trochu toho štěstí aneb být ve správný čas na správném místě. Vyšli jsme si s dětmi na procházku do lesa, tlačili jsem našeho dvoumístného Croozera po cestě a občas odběhli prozkoumat terén vůkol...až jsme narazili na pás lesa porostlého jehličnany o šířce asi 10m v mírném svahu s délkou možná tak 20 metrů a tam, kam oko dohlédlo, v mechu a trávě malinkatý hříbci, ty největší byly asi 4 cm vysoký. Za chvíli, to jsme nasbírali hnedle plnou tašku začalo poprchávat, tak jsme vyrazili zpět domů. Cestou jsme potkali houf houbařů "pročesávající" les...
Doma jsme houby roztřídili ty nejmenší na kvašení ty větší na smaženici.

Houby 800 g
Paprika žlutá 4 ks
Cibule 3 ks
Česnek 5 str
Mrkev 2 ks
Petržel 1 ks
Ředkvičky 5 ks
Libeček 1 nať
Sůl 2 pl
Cukr 1 pl
Nové koření 10 ks
Koriandr 1 čl
Bobkový list 5 ks
Hřebíček 5 ks
Startér (laktobacil)
voda



Svařil jsem sůl,nové koření, bobkový list, koriandr, cukr a hřebíček s trochou vody a nechal vystydnout. Houby jsem smíchal s cibilí, česnekem a zeleninou nakrájenou na větší kousky. Vše jsem nandal do kvasné nádoby, přidal startér, nálev, zatížil a zalil vychladlou převařenou vodou tak aby byly houby komplet pod hladinou. Nádobu jsem přikryl potravinářskou fólií. Houby už druhý den začaly bublat, kvasí velmi ochotně (jak jsem psal minule), kvašení trvá cca. 5 dní. Prokvašenou směs jsem přendal do vypařených skleniček a uschoval ku další spotřebě do ledničky. V chuti se krásně snoubí tóny hub, cibule a koření. Lehce slané a příjemně nakyslé houby, na skus lehce křupavé jsou ideálním doplňkem k mnoha jídlům, lze je samozřejmě baštit jen tak, samotné. Dobrou chuť

čtvrtek 18. září 2014

KVAŠENÉ HOUBY ANEB HOUBOVÁ OMÁČKA KVASEM.

Na tuhle specialitku jsem se chystal už loni, ale než jsem se rozhoupal houby odrostly. Takže letos a na poslední chvíli.

ingredience:

houby cca. 600g (směs hříbků a suchohříbků)
cibulka (svazek)
česnek 4str
skořice 1čl
kmín 1čl
koriandr mletý 1čl
sůl 1pl
hřebíček 5ks
startér

Směs hub jsem lehce povařil s trochou vody (asi 15min), odstavil z plotny a zasypal solí a kořením (kromě hřebíčku). Vše jsem nechal vychladnout, přidal jsem cibuli a česnek a vše důkladně rozmixoval. Potom jsem přidal startér (laktobacil z lékárny), promíchal a nandal do vypařeného kvasného hrnce. Navrch jsem hodil hřebíček, který měl sloužit (a posloužil) jako prevence proti plísni. Vše jsem přikryl dvojmo potravinářskou fólií a přichytil gumičkou.
Po dvou dnech kvašení při pokojové teplotě se houby vzedmuly k útoku až jsem měl strach že vyběhnou z hrnce. Naštěstí je fólie fixovaná gumičkou udržela uvnitř kvasné nádoby a třetí den houby zase klesly do normálu, takže nebude od věci směs něčím zatížit. Po pěti dnech bylo hotovo, přendal jsem omáčku do malých skleniček a dal do lednice.
...a chuťová zkouška? Uááááá, delikatesa. První co vnímáte je intenzivní, ale jemná houbová chuť následovaná delikátními kyselinkami a vše uzavírá lehce kořenitý dozvuk. Jedním slovem paráda, jednoznačně to předčilo má očekávání. Takže jako doplněk k masu, paštičkám nebo sýru, do omáček...ještě budu hledat a snoubit. Doporučuji vyzkoušet, hurá do lesa !!

sobota 13. září 2014

OKURKOVÉ KIMCHI

Konec prázdnin máme za sebou a okurkovou sezónu taktéž. No něco okurek zbylo a tak jsem je zkusil naložit ala kimchi. Dostali jsme okurky různých velikostí, tak z těch větších jsem udělal řezy a menší jsem nařízl do kříže a nechal vcelku.

ingredience :

okurky nakládačky
cibulka (svazek)
cibule 1 ks
čerstvý zázvor 1 ks
mrkev 300g / 4-5ks
ředkvičky (2 svazky)
nebo ředkev 1ks
česnek 10 str
jablko 1 ks
rybí omáčka
sůl
chili (dle chuti a uvážení)
ančovičky
startér

Okurky nejdřív důkladně omyjte. Potom nakrojte do kříže, nechte tak centimetr na konci neprořízlý aby okurka držela pohromadě. Okurky řádně prosolte a nechejte v sítu odkapat vodu (2-3 hod), tu si schovejte na pozdějc.


Cibulku, část mrkve a ředkve nakrájejte na velmi tenké nudličky. Ostatní ingredience společně rozmixujte a přidejte do mísy k nudličkám, samozřejmě pokud se vám nechce krájet nudličky, můžete rozmixovat vše. Prosolené a vykapané okurky důkladně opláchněte a následně je zevnitř i z venku "obalte" připravenou směsí. Takto připravené okurky naskládejte do nádob ve kterých budete kvasit (misky, vaničky, kvasné hrnce, zavařovací sklenice), pěchujte na těsno a mezery vyplňte zbylou směsí, případně zalijte slanou okurkovou šťávou. Vše přikryjte potravinářskou fólií, zatižte a nechte asi čtyři až pět dní kvasit při pokojové teplotě a pak do chladu. Okurky lze baštit hned po naložení, ale kvašení jim mimořádně prospěje. Chutě se krásně propojí, prokvasí nám kyselinky a výsledek je skvostný...podávejte posypané sezamovým semínkem jako přílohu nebo samotné...jsou prostě k sežrání !!

VÁŽÍME BEZ VAH


Ptalo se mě několik čtenářů jak to mají dělat s dávkováním když nemají váhy.



...někde už jsem to psal, váhy u receptů lze brát jen jako vodítko a když někde ulítne ten gram , tak se zas tolik nestane. Ale aby v tom byl nějáký pořádek půjčil jsem si ze stránek zdravapotravina.cz tento přehledný seznam :