neděle 8. června 2014

ŘEPA "mírně" PIKANTNÍ

Řepa se jí u nás doma hodně a ve všech variantách...

takže si připravte:

řepu 600g
mrkev 100g
ředkvičky 100g
cibule 1ks
česnek 5str

nálev:
voda 1dcl
sůl 15-20g
nové koření 10ks
hřebíček 10ks
bobkový list 4ks



Nejdřív si připravte nálev, svařte vodu s kořením a solí a nechte vychladnout. Zeleninu nakrájejte na nudličky a napěchujte do kvasné nádoby. Zalijte nálevem (použijte sítko nebo plátýnko), zatižte aby bylo vše ponořené a uzavřete. Nechte kvasit asi 5 dní při pokojové teplotě a pak šup s tím do lednice. Řepa si zanechává svůj sladko-kořenitý a zemitý charakter který se krásně snoubí s česnekem a kořením, vše je doplněno pikantní kyselinkou...prostě delikatesa. Další dobrá ingredience se kterou si řepa rozumí je orestované slunečnicové semínko (nasucho), tahle kombinace s kapkou olivového oleje a krémového balzamika vytvoří výtečný salát. Křup, dobrou chuť!



středa 4. června 2014

OKURKOVÉ ŘEZY "HOT"

Zase byly okurky v akci...
Tenhle recept je díky chilli a skořici vhodnější do chladných dní, ale jak se říká když chutná tak chutná ( bez ohledu na počasí).

bude potřeba:

okurka salátová 700g
pórek 100g
menší cibulka
česnek 5 str
sůl 15-20g
chilli 5-10g
skořice 1 čl

Okurky nakrájejte na plátky, pórek a cibuli na hrubo, česnek nastrouhejte. Přidejte sůl a koření, důkladně promíchejte a nechte odstát, okurky pustí šťávu. Opět platí že množství koření (zejména chilli) je individuální, každý jak je mu libo. Potom napěchujte do kvasné nádoby tak aby bylo vše ponořené. Zeleninu zatižte a nádobu uzavřete víkem nebo fólií. Nechte kvasit při pokojové teplotě asi pět dní a potom šup s tím do chladu. Propojením všech ingrediencí vznikne delikátní chuť s lehce oteplujícím účinkem. Dobrou chuť!